tiistai 27. marraskuuta 2018

Bagdatin prinsessa / Elämäni Saddamin kanssa – Parisoula Lampsos & Lena Katarina Swanberg

HAASTE 48: Aihe josta tiedät hyvin vähän
HAASTE 40: Kirjailija tulee erilaisesta kulttuurista kuin sinä

Julkaistu 2011
Luokka: elämänkerta/muistelmat
Sivuja: 348
Luettu: 05/2017
Mistä: Omasta hyllystä
Miksi: omat kirjat uusintakierroksella karsintaa varten
Kirjavuosi 2017: 62. luettu kirja

Muistelmat alkavat v. 1968 kun 16-vuotias varakkaan kreikkalaisen laivanvarustajan tytär Parisoula Lampsos kohtaa ensimmäisen kerran Saddam Husseinin.  Parisoula ei voi aavistaakaan, että hänen kohtalonsa on sinetöityy tuohon viattomaan ensikohtaamiseen. Saddam valitsee hänet omakseen, rakastajattareksi vastoin naisen omaa tahtoa.

Ajatuksia: Ehdottomasti mielenkiintoinen tarina, vaikkakin mielestäni tässä olisi ollut tiivistämisen varaa. Tuntui, että samojen asioiden toistoa oli paljon. Perheestään ja perhesuhteistaan kerrottiin vain pintapuolisesti. Saddamin valta tuntuu pelottavalta. Mies ei epäröinyt surmata edes omia perheenjäseniään, jos koki siitä jotain hyötyvänsä, tai jos oli pettynyt. Vähintään yhtä pahan kuvan saa Saddamin vanhimmasta pojasta, joka nautti kiduttamisesta sen kaikissa muodoissaan.

Olisin kuitenkin halunnut päästä hitusen syvemmälle Parisoulan ajatuksiin. Myös se, miten hän todella on kokenut elämänsä Bagdadin loiston jälkeen tavallisena kansalaisen Ruotsissa kiinnostaisi. Tai miten hän kokee turvallisuutta nyt. En tiedä johtuu tietynlainen artikkelimaisuus siitä syystä, että kirja on kirjoitettu haastattelujen perusteella

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!