sunnuntai 27. elokuuta 2017

Rikotut kuvat: romaani elämästä ja rikoksesta - Kaitajärvi Anitta


Julkaistu: 2014
Luokka: 84.2 kertomakirjallisuus
Sivuja: 258
Luettu: 11/2016
Mistä: Kirjastosta
Miksi: Mummo suositteli
Vuosi 2016: 88. luettu kirja

Aselepo on juuri solmittu. Aiemmin kuolleeksi ilmoitettu Asseri palaa huonokuntoisena ja nälkiintyneenä takaisin perheensä luo.  Mies odottaa paluuta arkeen, vaimon ja lapsen luo. Kotona odottaa yllätys. Pienen tyttären lisäksi pirtissä leikkii nuorempi tummakurtinen poika Topi. Vaimo Anni ja Asserin vanhemmat joutuvat paljastamaan mitä kotona on tapahtunut sillä aikaa kun kuolleeksi luultu mies on ollut sotavankina.

Ajatuksia: Aihe on minulle ensimmäinen lajissaan. Kokonaisuus on järkyttävä ja surullinenkin. Monia surullisia kohtaloita. Rikki mennyt mieli, kadotetu rakkaus, suuria vääryyksiä, hienoja ystäviä. Kerrassaan hieno esikoisteos. Kirja, joka  pysäyttää pohtimaan asioita. Vaikka sota päättyy ja rauha palaa, jättää sota aina rikkoutuneita ihmismieliä, eikä rauha tulo tarkoita rauhaa ihmismieliin. Kuinka monet elävät kauhut uudelleen unissa ja harhoissa. Kuinka moni sortuu päihteisiin, väkivaltaan tai itsemurhaan. Kuinka vaikeaa on sopeutuminen sodan jälkeen, etenkin sieltä palaaville. Monisyinen tarina, joka kannattaa lukea.  Tarinan keskiössä on Anni ja Asseri, mutta sivuosissa paljon tärkeitä henkilöhahmoja ja kohtaloita. Kiitokset kirjailijalle joka uskalsi kertoa rohkean erilaisen tarinan, tarinan jonka monet varmaan allekirjoittavat kokemuksillaan.

3 kommenttia:

  1. Tykkäsin tästä esikoisteoksesta. Arka aihe.

    VastaaPoista
  2. Luin kirjan sen ilmestymisen aikaan ja vaikkei se kerronnaltaan ollut aivan mieleiseni, niin aihe oli mielenkiintoinen ja sykähdyttävä.

    VastaaPoista
  3. Minusta tässä oli mielenkiintoisinta juuri aihe, joka kaikessa kipeydessään on tärkeä ja varmasti myös monelle totta.

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!