Julkaistu: 2019
Luokka: 84.2
Sivuja: 286
Mistä: kirjastosta lainattua
Miksi: kiinnostava aihe
Vuosi 2020: 12. luettu kirja
Helmet-lukuhaaste 2020: 37: Ajankohta on merkittävä tekijä kirjassa
24-vuotias nuorukainen Lale Sokolov palasi vanhempiensa luokse Slovakiaan kuultuaan, että saksalaiset keräävät juutalaisia työleirille. Jos perhe ei lähettäisi vapaaehtoisesti yhtä 18-vuotta täyttänyttä työleirille, koko perhe toimitettaisiin keskitysleirille. Ankean junamatkan jälkeen Lale saapuu Auschwitziin ja saa ensimmäinen opetuksen komendantti Rudolf Hössiltä, sekä tatuoidun numerosarjan käteensä. Silloin kun Lale luuli kaiken toivon menneen, leirin Tätowierer (eli tatuoija) ottaa hänet suojatikseen. Eräänä päivänä Lalesta tulee uusi Tätowierer ja hänen elämänsä on hitusen helpompaa kuin ennen. Uuden aseman myötä hän saa myös hieman enemmän ruokaa ja muita etuja, jotka Lale sinnikkäästi päättää jakaa salaa muiden vankien kanssa.
Surkeissa oloissa, kauheiden ihmiskohtaloiden keskellä tapahtuu ihme ja Lale rakastuu saaden myös vastarakkautta. Elämä ei ole yhtään helpompaa, vaan riskit lisääntyvät, mutta samalla on myöskin jotain muuta, uutta sisua ja päättäväisyyttä selviytyä kauhujen keskeltä pois ja auttaa muita niin paljon kuin mahdollista.
Tämä kirja on rakkaustarina, sen järkyttävästä tapahtumapaikasta huolimatta. Se on myös selviytymistarina, jos mikä. Lalen ja Gitan tarina perustuu tositapahtumiin.
Tärkeä kirja, hienoa että kirja on kirjoitettu. Pidän paljon Morrisin kirjoitustyylistä, suoraviivainen kirjoitustyyli sopii hyvin traagisiin tapahtumiin. Luin heti perään myös Cilkan tarinan.
VastaaPoistaSamaa mieltä, tämä on tärkeä kirja. Ei unohdeta holokaustia. Cilkan tarina kannattaa myös lukea.
VastaaPoistaOlen aivan samaa mieltä, että on tärkeää kirjoittaa noista tapahtumista, ettei osa epätodellisen hirvittävää lähihistoriaa unohdu. Toivoa, että ihminen on oppinut noista ajoista jotain.
VastaaPoistaEhdottomasti otan tuon Cilkan tarinankin lukulistalle.