maanantai 1. tammikuuta 2018

Matka maan keskipisteeseen – Jules Verne

HAASTE 43: Kirja, jonka lukemista olet suunnitellut pidempään

Julkaistu alkup. 1864, lukemani versio WSOY 3. painos1975
Luokka: 84.2 / scifi
Sivuja: 291
Luettu: 01_/2017
Mistä: Lainattu kirjastosta
Miksi: On ollut jo vuosia luettavien listalla
Vuosi 2017: 11.luettu kirja

Tarinan kertojana toimii professori Otto Lidenbrockin veljenpoika Axel . Professori saa haltuunsa käsin riimuilla kirjoitetun pergamenttirullan ja alkaa tutkimaan sitä. Selviää, että kirjoitus muistuttaa muinaisislantia, mutta lisäksi se on salakirjoitus jonka Axel tahtomattaan ratkaisee. Alkaa seikkailu tuntemattomaan kun professori Lindenbrock päättää itsepäisesti lähteä etsimään maan keskipistettä  Arne Saknussemmin tapaan.

Ajatuksia: en ole varma olenko lukenut tämän lapsena, mutta sinänsä tarinahan on tuttu. On mielenkiintoista päästä lukemaan kirjaa, joka on kirjoitettu 1864. Siihen aikaan nähden tämä on ollut varmaan vallan eriskummallisen edistyksellinen. Miehen mielikuvitus on kyllä ihailtavan idearikas.

Sisältönä valitettavasti hitusen turhan mahtipontinen ja toisaalta epälooginen. Kokonaisuus ei ole mitenkään hirveän toimiva, vaikka tarinassa on toki paljon mielenkiintoistakin. Ymmärrän että tästä on ammennettu elokuviin materiaalia, mutta itselleni tämä oli ehkä kieltämättä hienoinen pettymys.

1 kommentti:

  1. Minullakin kirja on ollut pitkään lukulistalla. Kerran yritin aloittaa sitä, mutta lukeminen ei edennyt paria sivua pidemmälle. Harmi.

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!