perjantai 16. tammikuuta 2015

PUNAINEN MERKKI - Susanne Staun

HAASTE 29: Kirja, jonka nimessä on väri
Nimi: Punainen merkki
Tekijä: Staun Susanne
Kääntäjä: Koski Kari
Julkaistu: 2010, Suomessa WSOY 2014
Sivuja 308
Luettu: 1/2015
Mistä: Kirjastosta lainattu


”Tervetuloa Maria Krausen painajaiseen”


 Tämän kirjan valitsin haastetta varten ihan nimen perusteella. Kirjailijan nimi ei sanonut minulle mitään, eikä ihme, sillä tämän on hänen ensimmäinen Suomessa julkaistu kirjansa. Kyseessä on kuitenkin Tanskan arvostetuin jännityskirjailija. Odottelin lähinnä jotain Kay Scarpetta –tyyppistä jännäriä. Ihan ei mennyt kohdilleen....

Tarina: Hyvin erikoinen oikeuslääkäri Maria Krause muuttaa ystävänsä perässä Odenseen ja aloittaa työt oikeuslääketieteen laitoksella. Välit uusiin työkavereihin ovat vähintäänkin ongelmalliset/omituiset. Tarina käynnistyy hitaasti keskittyen Marian hyvin erikoiseen persoonallisuuteen. Sarjamurhaaja käynnistää kauhutyönsä. Murhattujen tyttöjen iholta löytyy punaisia merkkejä, joiden syytä Maria alkaa intensiivisesti selvittämään. Hän päättää pysäyttää murhaajan hinnalla millä hyvänsä.

Ajatuksia: Täytyy sanoa, että tämä kirja pääsi yllättämään. En ole varmasti koskaan lukenut kirjaa missä päähenkilö on näin traumatisoitunut/häiriintynyt. Minään sympaattisena hahmona Mariaa ei todellakaan voi pitää, mutta ainutlaatuinen hän varmasti on. Tämä kirja aiheutti minulle hämmennystä, jopa ahdistusta. Toisaalta tämä oli jotain niin erilaista, että kirja oli pakko lukea loppuun. Täytyy nostaa hattua äärettömän vahvasta ja rohkeasta kirjoitustyylistä Susanne Staunille. Tässä ei ole mitään pikkusievää tai kaunisteltua. Ihan heti en toista näin raskasta kirjaa halua lukea, mutta kokemuksena tämä oli siis hämmentävän mielenkiintoinen. Kirjan lopussa tapahtumat tiivistyvät. Tosin lopun tapahtumat herättivät myös ihmetystä. Ensin tiettyä osaa tarinasta kohotetaan ja luodaan jännitystä, sitten se kuitenkin katkaistiin ”kuin kanan lento”. Tai ehkä minä en vain ymmärrä, mikä hyvin paljon mahdollista.

Herkille, kevyestä jännityksestä pitäville en voi tätä suositella, kirja pitää sisällään sen verran rankkoja teemoja. Jos kestät rankempaa tekstiä ja kaikkea muuta kuin kliseistä päänhenkilöä, niin suosittelen lukemaan tämän. Ajatuksia herättävä ja  hyvin erilainen teos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!