torstai 29. tammikuuta 2015

KAHDEKSAN - Katherine Neville

KIRJAHAASTE 34:  Kirja jonka nimessä on numero

KIRJAHAASTE 35: Kirja kirjailijalta, jonka nimikirjaimet ovat samat kuin sinulla.


                          Nimi: Kahdeksan
                          Tekijä: Neville Katherine
                          Julkaistu: 1989
                          Sivuja: 667
                          Luettu: 01/2015
                          Lainattu kirjastosta
                                           
Tämä kirja valikoitui ihan tuon kirjahaasteen takia. Alun perin valitsin sen koska kirjailijan nimikirjaimet olivat samat kuin minulla.  Tästä huolimatta valitisin kirjan haasteeseen 34, kirja, jonka nimessä on numero.

Tajusin vasta kotona miten paksu tämä kirja on, ja kun teksti on vielä hyvin pientä, hiipii mieleeni pieni (tai keskisuuri epäilys), saanko tämän luettua. Onneksi huoli osoittautui turhaksi.


Kirjassa kulkee kaksi tarinaa rinnakkain. Toisessa tarinassa eletään vuotta 1972 New Yorkissa, ja pääosassa on nuori tietokoneasiantuntija Katherine Velis ystävineen. Toisessa tarinassa 1790-luvun Raskassa seikkailevat Montglanen nunnaluostarin nuoret noviisit ja serkukset Mireille ja Valentine.

Molempia tarinoita yhdistää salaperäinen Montglanen shakkipeli, johon liittyy paljon salaisuuksia ja suunnaton määrä väkivaltaisia tapahtumia. Osa ihmisistä joutuu salaperäiseen peliin tahtomattaan, toiset taas hakeutuvat peliin harkiten.

Ajatuksia     Tämä tarina oli vähän kuin maatuska kirjallisessa muodossa. Selkokielelellä sanottuna, tarinoiden sisälle oli ujutettu lisää tarinoita. Mukana seikkailussa on paljon tunnettuja historiallisia henkilöitä, mikä oli ihan ok. Juonenkäänteitä tässä kirjassa todella riittää, ja lopulta kaikki liittyy jotenkin kaikkeen. Kokonaisuudessaan kirjassa on punottu todellinen jännitysnäytelmä, ja täytyy ihailla tapaa, jolla kirjailija on saanut pidettyä kaikki langanpäät kasassa, ja vieläpä linkittymään toisiinsa. Lukiessani mietin, että miten tähän tarinaan on mahdollista vielä kirjoittaa loppuhuipennus – niin monista säikeistä tämä on kasattu. Ja pakko on myöntää, että tarinan loppu/ratkaisu ei mielestäni yltänyt kirjan muuhun kokonaisuuteen.

Pientä kritiikkiäkin tarjoan.  Mielestäni tarinaa olisi voinut lyhentää aika reippaalla kädellä eikä se olisi haitannut mitään, päinvastoin. Kirjassa puhutaan paljon shakista, matemaattisista kiemuroista ja koodeista, ja veikkaisin, ettei nuo melko laajat osuudet miellytä kaikkia lukijoita.  Pienoisesti minua häiritsi myös, että tuo Montglanen salaperäisen shakkipelin piti olla ”äärettömän salainen”, mutta tuntui, että kaikki tiesivät siitä jotakin. Kautta historian eri tahot olivat etsineet ja halunneet sen hinnalla millä hyvänsä, mutta ilmeisesti hekään eivät tienneet minkä takia?  Tai tällainen mielikuva minulle jäi.

Pidin tästä silti ja olen iloinen, että se sattui käteeni, koska lukukokemus oli mukava ja mielenkiintoinen. Jossain verrattiin tätä teosta Da Vinci koodiin, no sille tasolle tämä ei minun lukukokemuksena yltänyt, mutta kelpo kirja. Kirjaan on tullut myös jatko-osa Tuli , mutta en tiedä jaksanko lukea toista samaan peliin liittyvää kirjaa.

Suosittelen tätä lukijalle, joka pitää jännityksestä, monimutkaisista käänteistä, historiallisista kirjoista, arvoituksista ja koodeista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!