maanantai 11. toukokuuta 2015

Sankta Psykon kasvatit – Johan Theorin

Nimi: Sankta Psykon kasvatit
Tekijä: Theorin Johan
Julkaistu: Tammi 2013, alkuperäinen teos Sankta Psyko v. 2011
Sivuja: 502
Luokka: Jännitys 84.20
Luettu: 04/2015
Mistä: Kirjastosta lainattu.

Jan Hauger on kolmekymppinen hiukan hämärän, tai vähintäänkin arvoituksellisen taustan omaava lastentarhanopettaja. Kun Sankta Patrician oikeuspsykiatrisen sairaalan yhteydessä toimivaan Metsäkedon päiväkotiin haetaan lastentarhanopettajaa, pääsee Jan askeleen lähemmäs omia tavoitteitaan.

Kaikilla Metsäkedon päiväkodin lapsilla on yhteys sairaalan asukkaisiin, ja lapset tapaavat sairaalassa asuvia omaisiaan säännöllisesti.  Jan on aidosti kiinnostunut lapsista, vaikka suurin kiinnostuksen kohde on itse sairaala, tai pikemminkin sen eräs mahdollinen asukas.

Pikkuhiljaa Jan tutustuu päiväkodin henkilökuntaan paremmin ja päätyy hieman hämäräperäiseen toimintaan.  Jan saa myös huomata, ettei ole ainoa joka on kiinnostunut sairaalan asukkaista.

Ajatuksia: Ihan alkuun pakko todeta, että pidin kirjasta ja sen luomasta mystisen painostavasta tunnelmasta. Theorin saa lukijan hyvin koukkuun. Janin tarina avautuu pikku hiljaa takaumissa, jotka ovat tärkeä osa kokonaisuutta.

Ajatus oikeuspsykiatrisesta laitoksesta ja sen yhteydessä toimivasta päiväkodista on aika värisyttävä. Miten tuo oikeasti toimisi, miten lapset kokisivat tilanteen?  Theorin vilauttelee aika pelottavaa kuvaa myös päiväkodin lapsista. Aikuisten tekemät asiat, ja lasten kokemukset näkyvät näiden pienokaisten käyttäytymisessä.

Ehkä ihan tarinan lopulta olisin odottanut jotain muuta, vähän jäi sellainen kiireen tuntu kun tarina katkaistiin lopulta äkisti ja sen suuremmin selittelemättä, vaikka toki siinäkin oli puolensa. Olisin odottanut tuota samaa kutkuttavaa jännitystä loppuun asti.  Lukukokemus oli mieluinen ja aion tutustua kirjailijan muuhunkin tuotantoon. Suosittelen, tässä on hyvä esimerkki kirjasta, missä luodaan todella jännittävä tunnelma ilman "verta ja suolenpätkiä".

2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Tosiaan, nyt kun sanot, tavallaan, vaikken varsinaisesti kauhuksi ajatellutkaan. Tunnelma oli ainakin varsin tiheä ja painostava ja ihan ilman "mörköjä".

      Poista

Kiitos kommentista!