sunnuntai 3. toukokuuta 2015

Jääräpää – Mikko-Pekka Heikkinen

Nimi: Jääräpää
Tekijä: Heikkinen Mikko-Pekka
Julkaisu: Johnny Kniga 2014
Sivuja: 301
Luokka: 84.2 HEI
Luettu: 04/2015
Mistä: Lainattu kirjastosta

Avioliiton myötä Lappiin muuttanut, alun perin Helsinginstä kotoisin oleva juristi ja ”latteliberaali” Katja Karhuvuona, omaa sukua Kivinen, on Muonion uusi kunnanjohtaja. Asla Karhuvuona on aito ja alkuperäinen saamelaismies, designvaatturi ja Katjan puoliso.

Helppoa ei helsinkiläisjuristin elämä ole pohjoisen mailla. Etenkin suhde appiukkoon Pieraan, aitoon vanhankansan tunturiänkyrään, on vaikea. Appiukko osoittaa selvästi mitä mieltä on lantalaisista, ja appiukon mielestä miniä on niistäkin sitä pahinta laatua.

Muonion kylässä on meneillään muutakin kummallista. Käydään tiukkaa neuvottelua kuntien yhdistämisestä ja haasteet on kovat. Katjalle selviää, ettei kylällä ole muutenkaan asiat ihan kohdillaan, elo ei ole sitä miltä näyttää. Pariskuntien suhteissa on jotain outoa ja alkukantaista. Pian Katja joutuu miettimään omaakin suhdettaan Aslaan, toistaako historia itseään?

Ajatuksia: Ihan alkuun on sanottava, että Katjan appiukko Piera on selvästi pohjoisen ”Mielensäpahoittaja”, niin monta kertaa hänen sanoissaan toistuu ”Mie vastustan”. En voi tuolle mielleyhtymälle mitään, vaikkei noissa herroissa muuten samaa olekaan. Tarina sinänsä oli ihan mielenkiintoinen ja erilainen, samalla se oli myös aika surullinen. Onneksi hurttia huumoria oli mukana runsaasti, joten lukeminen käynyt liian raskaaksi. Kirjassa käsitellään loppujen lopuksi varsin laajalti erilaisia asioita ja ongelmia. Kirjan henkilöistä löytyy myös joka lähtöön "erikoisuuksia". Ajatellaan nyt vaikka tuota Katjan miestä; raavas pohjoisen mies, joka salaa herkistelee amerikkalaisten nyyhkyleffojen parissa. Tai appiukko, jonka henki ja elämä saamelaisuuden ohella on Black Sabbathin varhaistuotanto.

Ehdottomasti lukemisen arvoinen tarina. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!