sunnuntai 22. maaliskuuta 2015

Tuhat loistavaa aurinkoa – Khaled Hosseini

Haaste 33: Kirja, jonka kirjoittaja ei ole kotoisin Euroopasta tai Pohjois-Amerikasta 

Nimi: Tuhat loistavaa aurinkoa
Tekijä Hosseini Khaled
Julkaistu Otava 2007
Alkuperäisteos A Thousand Splendid Suns 2007
Luokka: 84.2 HOS
Sivuja 399
Luettu: 02/2015

Tarina: Tuhat loistavaa aurinkoa on kertomus Mariamista ja Leilasta. 

Mariam  asuu maaseudulla elämän katkeroittaneen ja sairaan äitinsä kanssa. Afgaanitytön vaatimattoman elämän kohokohdat ovat viikoittaiset hetket isän kanssa. Tyttö toivoisi isän ottavan hänet mukaansa, mutta  Mariam ei käsitä olevansa  harami, eli äpärä, ja sen vuoksi häpeällinen salaisuus. Lopulta Mariamin kohtalona on pakkoavioliitto 15-vuotiaana itseään 30 vuotta vanhemman suutari Rashidin kanssa. Mariam yrittää sopeutua elämään Kabulissa ja olla hyvä vaimo. Silti hän ei pysty antamaan miehelleen sitä mitä tämä eniten haluaa ja maksaa tästä häpeästään kivulla ja nöyryytyksellä päivittäin.

Kaksikymmentä vuotta myöhemmin. 

Laila on 14-vuotias valloittava kaunotar  ja isänsä silmäterä. Isä opettaa Lailaa uskomaan haaveisiinsa ja siihen, että hänestä voi tulla ihan mitä tahansa. Laila saa liikkua afgaanitytöksi varsin vapaasti ja jopa ystävyys naapurin poikaan Tariqiin sallitaan. Sota muuttaa kuitenkin kaiken. Traagisten tapahtumien seurauksena Lailasta tulee Rashidin toinen vaimo. 

Tarina kuvailee kahden naisen elämää saman katon alla ja saman miehisen väkivallan uhreina. Kuinka naisten ystävyys vähitellen lujittuu, elämä ja olemassaolo saa toisenlaisen merkityksen. 

Ajatuksia: Tämä on taas sellaisia kirja minkä luen  ystävän suosituksesta ja olen taas kerran äärettömän kiitollinen. Yksinkertaisesti pidin kirjasta paljon. Tapa millä kirjailija kuljettaa tarinaa on hieno. Elin täysin Mariamin ja Leilan maailmassa. Pelkäsin, surin ja iloitsin heidän puolestaan. Huomasin pidättäväni välillä henkeä, jännitin niin paljon. Sanat eivät vaan oikein riitä kaikkeen. Edelleen ihmettelen, miten mies pystyy kirjoittamaan tällaisen tarinan naisista. Tarina on myös sellainen joka jäi pyörimään mieleeni. Afganistan maana ja kulttuurina ei ole minulle mitenkään tuttu ennestään, lähinnä vain uutisotsikoista, ja mielenkiintoista saada muunlaistakin kuvausta maasta ja sen ihmisistä. 

Jos et ole vielä lukenut tätä kirjaa, niin suosittelen ehdottomasti lukemaan. Tarina on rankka mutta lukukokemus on sen arvoinen. 

2 kommenttia:

  1. Mukava kuulla että pidit tästä näin paljon! :) Tämä romaani on todella hehkutuksensa ansainnut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Ida, pidin kyllä. Minusta mielenkiintoisinta oli se, miten Lailan ja Mariamin ystävyys vahvistui ja lujittui. Rashidilla oli kaksi vaimoa, mutta hänen käytöksenä ja oikeutensa miehenä sai aikaa sen, että kahdesta "heikosta" naisesta tuli tavallaan yksi vahva ihminen.

      Poista

Kiitos kommentista!