lauantai 18. huhtikuuta 2015

Kerjäläinen ja jänis– Tuomas Kyrö

Nimi: Kerjäläinen ja jänis
Tekijä Kyrö Tuomas
Julkaistu Siltala 2011 
Sivuja 328
Luokka: 84.2 KYR
Luettu: 04/2015
Mistä: Lainattu kirjastosta

”Kerjäläinen lähtee Romanian slummista, kani Töölön puskista.”

Vatanescu tarvitsee rahaa ja pojalleen jalkapallokengät. Siinä tärkeimmät syyt tarttua huume- ja ihmiskauppias Jegor Kugarin tarjoamaan vuoden työsopimukseen. Sopimuksen reiluudesta (Jegorille 75% ja Vatenesculle loput) voi olla montaa mieltä mutta köyhällä ei tunnetusti ole hirveästi varaa valita. Sopimukseen kuuluu matka Suomeen  täydellä ylläpidolla, joka käytännössä tarkoitti vuoden 1974 ydinsodan jälkeiseen selviytymiseen varastoitua purkkiruokaa eli tutummin nötköttiä  sekä epämääräisiä nukkumapaikkoja.

Työhön perehtymisenä Vatanescu saa mukaansa pahvinpalaan kirjoitetun kuvauksen kurjista elinolosuhteista ja muusta sääliä herättävästä materiaalista. Työpiste määritellään ja Vatanescu päätyy kerjäämään suurin piirtein Taidemuseon  risteyksen lähettyville. Työläisen elämä ei ole helppoa ja ura kerjäläisenä saa uuden käänteen kun poliisit hajottavat kerjäläisten leirialueen. Tässä vaiheessa uraansa, sekä työnantajaansa hyvin pettynyt, normaalisti varsin rauhallinen Vatanescu päätyy sietokykynsä rajoille, uhmaa Jegoria, varastaa häneltä rahaa ja pakenee paikalta. Pakomatkalla Vatanesculta hakee turvapaikkaa kaltoin kohdeltu citykani. Turvapaikka myönnetään ja kaksikko lähtee seikkailulle joka  kuljettaa heitä ympäri Suomea. Matkan varrella Vatanescu ja citykani saavat tietämättään valtavaa julkisuutta ja suosiota. Suosiosta seuraa yllättäviä asioita molemmille. 

Ajatuksia: Olen vasta viime aikoina tutustunut Kyrön tuotantoon ja on todettava, että kyllä mies on paikkansa ja palkkansa ansainnut. Vatanescu on varsin sympaattinen hahmo, vaikkakin sydämessä erityispaikan ja sankarin roolin saikin ihastuttava, urhea ja viisas citykani.

Suosittelen kaikkia tutustumaan Kyrön tuotantoon vähän  Mielensäpahoittajia pidemmälle, kannattaa!

2 kommenttia:

  1. Mielensäpahoittajia on jo neljä kappaletta, jotka olen lukenut ja viimeisin oli Mielensäpahoittaja-elokuva, joka on vielä katsomatta. Ne ovat todella symppiksiä ja tarkoitus olisi laajentaa tutustumista näytemiin asti. Olen siis fanittaja. Kävin kuuntelemassa Kyröä viimeksi kirjamessuilla ja täytyypi sanoa, että kirjailijakin on symppis tyyppi. Ehkäpä olisi aika laajentaa tuntemusta muihinkin hänen kirjoihinsa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsellänikin on tarkoitus upota Kyrön teoksiin enemmän ja tämän Kerjäläinen ja jänis -teoksen perusteella suosittelen sitä vilpittömästi muillekin. Kyrön tyyli pysyy mielestäni tässäkin hyvin tunnistettavana.

      Poista

Kiitos kommentista!