torstai 2. huhtikuuta 2015

Tuhon aalto – Marika Kataja ja Jani Holland

Suomalaisia Thaimaan tsunamialueella

HAASTE 14: Tositapahtumiin perustuva kirja


Nimi: Tuhon Aalto, suomalaisia Thaimaan tsunamialueella
Tekijä Kataja Marika ja Holland Jani
Julkaistu Tammi 2005
Sivuja 350
Luokka: 55.2 KAT
Luettu: 03/2015

Kirja kuvaa ennen kaikkea työnsä puolesta  Thaimaan tsunamin kokeneiden henkilöiden kokemuksia luonnonkatastrofista. Kirjassa sivutaan myös selviytyneiden,  uhrien ja uhrien omaisten tarinoita, mutta pääpainona kuuluu toimittajien, matkaoppaiden ja muiden työntekijöiden äänelle. 

Ajatuksia: Pelottavaa ja ahdistavaa. 
Tämä teos paljastaa toimittajien inhimillisyyden kaiken kauheuden keskellä, vaikka välillä tuntuikin, että jos jonkin sortin uutista aiheen tiimoilta julkaistiin, eikä ihmisten yksityisyyden suojalla ollut mitään väliä. Todellisuudessa monet toimittajat oireilivat vakavasti ja oireilu jatkuin myös pitkään jälkeenpäin. Töitä oli pakko tehdä ja uutisia oli saatava maailmalle, vaikka itse olisi kuinka järkyttynyt tahansa. Työpäivät olivat valtavan pitkiä ja raskaita. Monet toimittajat joutuivat näkemään aivan liian paljon.  Suru ja ihmisten hätä tuli vahvasti iholle. Miten pitkälle pystyy pitämään ammatillisuutensa ja missä raja tulee vastaan? Samat asiat tulevat vahvasti esille myös esimerkiksi matkaoppaiden kertomuksista. Vaikka kuinka olisi ammattilainen, sietokyvyn rajat tulevat vastaan. Miten paljon voidaan vaatia jaksamaan? Tällaisen katastrofin kohtaamiseen ei tuolloin ollut olemassa ohjesääntöjä ja koulutusta, kukaan ei voinut tähän valmistautua. 

Eri pelastustyöntekijät ovat varmasti saaneet kunnioitusta ja arvostusta jo aiemmin, mutta kyllä tämä vielä selventää myös heidän kokemiaan haasteita entisestään. Melkein kaikilla on joku läheinen, tuttu tai ystävä jota tuo Tapaninpäivän tsunami kosketti. Luonnonkatastrofi oli niin valtavan suuri, ettei sitä vaan voi käsittää. Aihe vetää hiljaiseksi ja nöyräksi. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!