sunnuntai 12. huhtikuuta 2015

Ennen päivänlaskua ei voi – Johanna Sinisalo

HAASTE 13: Kirja, joka on voittanut merkittävän kirjallisuuspalkinnon, esim. Finlandia-palkinnon 

Nimi: Ennen päivänlaskua ei voi
Tekijä: Sinisalo Johanna
Julkaistu: Tammi 2000
Luokka: fantasia 84.2. SIN
Sivuja 268
Luettu: 03/2015
Mistä: Kirjastosta lainattu

Odotukset: Kirja valikoitui luettavakseni koska se löytyi  sekä Keskisuomalaisen 100 luettavaa kirjaa –listalta, että HS:n lukijoiden 100 parasta kirjaa listalta.  Kirjailija ei ollut tuttu, enkä tiennyt kirjan aiheesta muuta kuin että kyseessä on fantasiakirja ja pääosissa on peikko .

Tarina: Matkalla baarista kotiin kohtuullisen juopunut Enkeli löytää nuoren ja sairaan peikonpoikasen. Hetkeäkään epäilemättä Enkeli vie olennon kotiinsa. Alkaa hyvin erikoinen suhde ihmisen ja peikon välillä. Kumpi lopulta tarvitsee ja hallitsee toista enemmän?

Ajatuksia: Luin tämän kirjan yhdeltä istumalta, ja nyt olo on äärettömän hämmentynyt. En tiedä mitä kuvittelin tämän kirjan olevan, mutta taatusti en odottanut tällaista. Tämä tarina on ehdottomasti outo ja kiehtova. Uskoakseni outo positiivisella tavalla, vaikka jotkut kohdat ja päähenkilön tuntemukset saivatkin aikaan pahan olon ja puistatuksen. Tunnelma on maaginen. Enkeli itse ja hänen lähipiirinsä, tapahtumat ja koko tarina tuottivat yllätyksen. En osannut odottaa. Paljastan tarinasta tarkoituksellisesti vähän. Ihan sen takia, että haluan että jos joku lähtee lukemaan tarinaa yhtä tietämättömänä kuin minä, hän saa yllättyä itse.  Jos jotain olisin toivonut niin olisin halunnut tietää naapurinrouvan kohtalosta vähän enemmän, sen verran sympaattinen hahmo oli kyseessä.

Myönnän, etten tiennyt lukevani Finlandia-palkittua teosta, ja hyvä niin. Olen hieman ”allerginen” palkituille kirjoille. Tai huomaan, että odotan niiltä liikaa ja yleensä aina petyn. Nyt en todellakaan pettynyt, koska minulla ei oikein ollut mitään odotuksia. Sain lukea jotain hämmentävää, erilaista ja odottamatonta. Tämä kirja pyörii mielessä varmasti vielä pitkään. Ihan herkille ihmisille en tätä uskalla suositella, jotenkin tunnelma on paikoin sen verran maagisen ahdistava, että saattaa tulla uniin. Olen iloinen, että luin tämän, hieno kokemus,  ja samalla olen varma etten halua lukea tätä koskaan uudelleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!