keskiviikko 18. helmikuuta 2015

Ryppyjä– Paco Roca

HAASTE 31: Sarjakuva-albumi tai -romaani

Nimi: Ryppyjä
Tekijä Roca Paco, suomentanut Anu Partanen
Julkaistu 2010, alkuperäinen teos 2007
Sivuja 100
Luettu: 02/2015
Lainattu kirjastosta
Luokka: 85.32

Kirjavuoden lukuhaasteen ansiosta löysin itseni kirjaston sarjakuvakirjojen parista. Täytyy kiittää haasteen laatijaa, minulle se on tuonut aivan uusia kokemuksia ja elämyksiä.

Ryppyjä on sarkakuvakirja joka kertoo Alzheimeriin sairastuneesta Emiliosta. Emilion perhe ei jaksa hoitaa isäänsä, ja kun hän ei enää pärjää yksin, lapset laittavat Emilion vanhainkotiin. Onneksi Emiliolla on varsin toimelias huonekaveri Miguel, joka järjestää jos jonkinmoista ohjelmaa ystävilleen. 

Emilion on vaikea hyväksyä sairauttaan, ja hän yrittää peitellä sairauden etenemisen.  Miguel auttaa parhaansa mukaan ystäväänsä peittelytehtävässä, mutta sairaus etenee, ja yhä useammin Emilio palaa lapsuuteen, nimet ja sanat häviävät, pian uusien ystävien kasvotkin haalistuvat.

”Lapset hoidattavat meillä asioitaan ja pyytävät hakemaan omia lapsiaan koulusta. kun se ei enää suju, meidät kärrätään tänne ja unohdetaan!"


Ajatuksia: Kirjan tekijä on espanjalainen, mutta tämä tarina käy yhtä hyvin tähän päivään ja tänne meille. Mielestäni tässä on kuvattu asiat juuri niin kuin ne ovat. Niin hyvässä kuin huonossakin mielessä.  Piirrokset kuvaavat mielestäni hyvin myös sairauden etenemistä, alussa hämmennystä ja pelkoa kun pienempiä asoita/tilanteita/nykyhetki katoaa ja unohtuu, lopulta jäljellä ei ole kuin kasvottomia ihmisiä, myöhemmin ei sitäkään. Surullinen ja jossain vaiheessa äärettömän julma sairaus. 

En ole koskaan aiemmin lukenut tämäntyyppistä sarjakuvaa, vaan sitä ns. perinteistä, hauskaa tai jännittää. Tämä pääsi yllättämään. Samalla voin nuhdella itseäni, kun olen luokitellut kaikki sarjakuvat samaan muottiin. Tämä kirja on koskettava, samalla siinä on mukana lempeää huumoria ja teräviä kannanottoja.

2 kommenttia:

  1. Ryppyjä oli myös minulle yksi sellainen albumi. joka muokkasi käsitystäni sarjakuvista. Muita suosikkejani ovat Brian Fies: Mom's Cancer, Hanneriina Moisseinen: Isä ja Marjane Satrapi: Persepolis.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitokset noista sarjakuvavinkeistä, täytyy ehdottomasti tutustua. Jotenkin itseäni nolottaa, kun en ole koskaan aiemmin edes ajatellut sarjakuvan mahdollisuuksia ihan minkälaiseen tarinaan hyvänsä. Ilman tuota lukuhaastetta en varmasti olisi edes lähtenyt tutustumaan sarjakuvien maailmaan. Toisaalta ihanaa oppia ja löytää uutta!

      Poista

Kiitos kommentista!