keskiviikko 1. heinäkuuta 2020

Laitos - Stephen King

Julkaistu: 2020
Luokka: 84.2
Sivuja: 574
Luettu: 20.3.-4.4.2020
Mistä: Kirjastosta lainattua
Miksi: Kirjailijan tuotanto kiinnostaa aina
Vuosi 2020: 23. kirja

Luke Ellis on 12-vuotias lapsinero, jota odottaa yliopisto-opinnot ja huipputulevaisuus.
Tai sitten ei.
Lukesta on kiinnostunut salaperäinen taho nimeltään Laitos, eikä kiinnostus poikaan liity millään tavalla hänen huikeaan älykkyyteensä. Lukessa on jotain muuta, mitä Laitoksen väki hänestä haluaa. Laitos ottaa mitä haluaa, ja Luke herää oman huoneensa kopiossa, joka sijaitsee jossain ihan muualla kuin kotona. 
Laitoksessa on useita lapsia, ja heille kaikille tehdään kokeita ja annetaan pistoksia. Kuri on kova ja osa henkilökunnasta suorastaan nauttii, kun pääsee kiduttamaan lapsia epäinhimillisissä testauksissa. 

Laitoksen väki ei kuitenkaan ymmärrä, että Luke ei ole niin kuin muut, vaan hänen ajattelutapansa on erilainen. Poika on huippuälykäs ja käyttää taitojaan. Kun älyyn yhdistetään uudet ystävät ja erityisesti yksi heistä, voi syntyä jotain uutta ja erilaista, sellaista, jota Laitoksen väkikään ei ole koskaan kohdannut. 

Ajatuksia: Tämä on pelottava, mutta ei tässä mitään hirviöitä ole, tai on, mutta ei sellaisia kuin ehkä Kingin tarinoissa on totuttu. Tarina on hyvin mielenkiintoinen. Toki mukana on yliluonnollisia elementtejä, mutta ei perinteisten kummitusten tms. tapaan. Toisaalta kirja herättää myös ajattelemaan, että kaikilla asioilla on aina kaksi puolta. Tämä on Kingiä, josta pidän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!