perjantai 20. maaliskuuta 2015

Kuokkamummo – Marko Hautala

Nimi: Kuokkamummo
Tekijä: Hautala Marko
Julkaisu: Tammi 2014
Sivuja 328
Luokka jännitys 84.2 HAU
Luettu: 03/2015
Mistä: Kirjastosta lainattu.

Odotukset: Monilla tahoilla on hehkutettu Hautalan olevan Suomen Stephen King. Tällä perusteella odotukset ovat todella korkealla. Kirjan kansi on loistava ja se luo sopivasti hyytävää tunnelmaa.

Tarinan pohjana on urbaanilegenda Kuokkamummosta. Hirvittävästä naisesta joka tappaa lapsia, ja joka on yhtä vanha kuin meri ja taivas.  Kuokkamummo kaivaa lasten sydämet rinnasta kuokallaan  ja laittaa ne perunamaahan pehmenemään ja mustumaan. Sen jälkeen Kuokkamummo maiskuttelee mädät ja sopivasti mureutuneet sydämet ikenillään. Sen kieli on aina ihan musta. 

Tarinan kerronta kulkee kahdella tasolla. Nykyhetkessä Kuokkamummon tarinaa kertoo Ylipastori joukolle nuoria. Saarnan päätteeksi Ylipastori kuiskaa jokaisen nuoren korvaan henkilön nimen jota heidän tulee kytätä, eikä kukaan tiedä kuka kyttää ketäkin. Jos joku paljastaa nimen häntä rangaistaan.  ”Kukaan ei puhu, Ylipastori sanoo. Ikinä.”  Yllättävää kyllä, joku kuitenkin puhuu.

Samuelin isä on kuollut ja mies joutuu palaamaan lapsuusmaisemiin Patteriniementielle. Samuelilla oli syynsä pysyä poissa.  Maisa on myös lähtöisin samoilta kulmilta ja hänelle on sinne liittyviä erityisiä, mutta ei erityisen miellyttäviä muistoja. Maisa tekee tutkimusta ja on kiinnostunut eräästä tietystä kaupunkitarinasta. Takaumissa kerrotaan Samuelin ja hänen ensirakkautensa Julian tarinaa. Myös Maisan osuus tarinaan paljastuu.

Ajatuksia: Kirjassa oli hetkiä jolloin pidin siitä kovasti ja hetkiä jolloin pitkästyin. Paikoitellen tarina sai kyllä otteeseensa, ja tunnelma oli hyytävä,  mutta sitten tapahtui jotain ja tunsin itseni taas hyvin ulkopuoliseksi. Lopusta jäi lähinnä sekava ja hieman hämmentynyt olo. Epäilen, että odotukseni kirjaa kohtaan olivat liian suuret ja siksi pienoinen pettymyksen tunne. Tämä ei ehkä ollut minun kirjani, mutta kirjailijan tuotannosta kiinnostuin kyllä, ja tarkoituksena on lukea ainakin Torajyvät. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!