lauantai 14. maaliskuuta 2015

Lähiöoksennus – Anu Juvonen

Nimi: Lähiöoksennus
Tekijä: Juvonen Anu
Julkaisu: Minerva 2013
Sivuja: 225
Luokka: 84.2 JUV
Luettu: 02/2015
Mistä: Lainattu kirjastosta

Lähiöoksennus on kertomus 80-luvun Helsingin Kannelmäen pienlähiössä asuvasta Katjasta. Tärkeässä osassa ovat myös hänen ystävänsä Mirri ja Sanna.  Tarinan pääpaino osuu nuorten yläasteikään. Mukana on ensikännit ja röökin tutustuminen, pojat ja ihastumiset. Elämä Kannelmäessä ei todellakaan ole pelkkää ruusuilla tanssimista. Rahasta on tiukkaa ja elämä on muutenkin ajoittain varsin hanurista. 

Itse olen samaa ikäluokkaa kuin kirjan päähenkilöt, joten pystyin hyvin samaistumaan 80-luvun tunnelmiin. Muistiini tuli elävästi hetki jolloin kävin avaamassa (isän tahtoa uhmaten) KOP:iin tilin ja sain sen iik ihanan Jeans Clubin pankkikirjan, ja kyllä se oli vaan olevinaan hieno. 

 Itse olen pikkukaupungin kasvatti, mutta tunnistin hyvin tarinan kanssa samantyyppisiä asioita omasta nuoruudestakin. Ehkä pikkukaupungissa ei vastaan tullut ihan kaikkein rajuimpia juttuja, mutta ei paljoa puuttunut. Ehkä kirjan tuoma nostalginen tunne oli minulle sen parasta antia.

Sinänsä tarina on erilainen, koska se ei oikein johda mihinkään. Se kertoo Katjan ja ystävien elämästä tietyltä ajanjaksolta. Jaksolta joka keskittyy pitkälti biletykseen, juomis- ja röökikokemuksiin. Vaikka kirjassa sivutaan myös hyvin vakavia asioita, niihin ei tartuta. Ehkäpä sen takia pienoinen tunteettomuus jäi vaivaamaan. Tästä ei tullut minulle mikään mullistavaa lukukokemusta, pikemminkin jäi vähän surullisen haikea tunnelma. Jos olet ollut 80-luvulla nuori uskon, että tarinan nostalgiset tunnelmat saavat sinut hymyilemään, ja sitä kautta tarinaan tulee oma kosketuspintansa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!