keskiviikko 18. maaliskuuta 2015

Mustalaisäidin kehtolaulu – Marja Björk

Nimi: Mustalaisäidin kehtolaulu
Tekijä Björk Marjatta
Julkaisu: Like 2014  
Sivuja 273
Luokka: 84.2 BJÖ
Luettu: 02/2015
Mistä:     Lainattu kirjastosta

Odotukset: Aihe on todella mielenkiintoinen, tosin pakko myöntää, että suhtauduin tarinaan vähän varauksella. Ehkä tämä aihealue on kuitenkin sellainen, mistä lukisin mieluummin elämänkerta tyyppisen teoksen. 

Tämä fiktiivinen tarina kertoo yhden romanisuvun tarinaa. Väinö on perheen pää ja Sikri perheen sydän.  Kirja pyrkii kertomaan tarinan suvun naisten näkökulmasta kolmessa polvessa. Mikä on naisen rooli, miten romaninainen sulautuu yhteiskuntaan, minkälaista on olla suurperheen äiti ja täyttää odotukset. Minkälaista on olla romani valtaväestön keskellä. 

Sikri ja Väinö osoittautuivat varsin salliviksi, suvaitseviksi ja sovitteleviksi pariskunnaksi. Pelkän perheen kesken romanitapoja ei noudatettu ihan tismalleen ja tästä huomauttelivat jopa omat lapset. Elämä oli vaatimatonta, niukkaa ja äärettömän vaativaa. Sikrin piti huolehtia evästä pöytään oman suurperheen lisäksi myös satunnaisille kulkijoille. Aina oli oltava tarjottavaa. Lapsia syntyy lisää ja jaksettava oli. Perheen tytär Marita ei pääse kouluun samaan aikaan ikätovereidensa kanssa, oli autettava omaa perhettä. Nuoremmalla polvella on omat haaveensa ja uhmansa. Käytäntö on sitten eri asia. 

Ajatuksia: Minulle kirjan henkilöt jäivät vähän ohuiksi. Tai olisin toivonut että henkilöitä olisi ollut vähemmän ja niiden joista kerrotaan, tarina olisi ulottunut syvemmälle. Kirja kyllä avaa vähemmistön haasteita valtaväestön keskelle hyvin ja toivottavasti se saa ihmiset myös ajattelemaan vähän pintaa syvemmältä. Suurperheen äitiyteen liittyvän väsymyksen kuvaileminen on lukemissani kirjoissa yhtenäistä riippumatta kulttuurista. Toki kulttuurierot tuovat varmasti isähaasteita, eikä avun pyytäminen tai oikeanlaisen avun antaminen ole helppoa. Sikri ja Väinö olivat mielestäni upea ja lämmin, perheen parasta ajatteleva pariskunta. 

Yhteenvetona: Kirja ei missään tapauksessa ole huono, mutta minulle siitä jäi silti puuttumaan sitä "jotain". Olisin toivonut vielä syvempää tutustumista muutamaan päähenkilöön. Nyt kolmannen polven naiset jäivät aika pintapuolisiksi.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!