maanantai 9. maaliskuuta 2015

Kiinan kadotetut tyttäret – Xinran

HAASTE 9: Tietokirja

Nimi: Kiinan kadotetut tyttäret
Tekijä Xinran
Julkaistu 2013
Sivuja 304
Luokka:  32.3 XIN
Luettu: 02/2015
Mistä: Lainattu kirjastosta


Kiinalaissyntyinen toimittaja-kirjailija Xinran kertoo kiinalaisäitien ja tyttärien kohtaloita. Samalla hän yrittää kirjallaan vastata adoptoitujen kiinalaistyttöjen kysymykseen ”Miksi kiinalainen äitini ei halunnut minua?” Tositarinaa siitä miten yhden lapsen politiikka ja sukupuolten eriarvoisuus on vaikuttanut Kiinassa etenkin tyttövauvojen kohtaloon. 

Ajatuksia: Karua ja rankkaa luettavaa. Tuntuu käsittämättömältä minkälaisen kohtalon moni tyttölapsi on Kiinassa saanut. Aihe tyttöjen asemasta on mielenkiintoinen ja tärkeä. Silti, en lämmennyt Xinranin tavalle kirjoittaa. Xinran on itse sanonut olevansa toimittaja eikä kirjailija, ja  olisin ehkä toivonutkin hänen pysyvän juuri siinä roolissa. Tarinoiden kerronta on mielestäni paikoin epäuskottavaa ja kömpelöä, tuli tunne, on yritetty kirjoittaa kertomakirjallisuutta ilman taitavaa kerrontaa. Välillä teksti oli kuin raportissa ja välillä sekaan oli yritetty heittää jotain muuta.  Jokin tässä ”tökki”, mutta kuten aiemminkin olen sanonut, vika voi hyvinkin olla lukijassa eikä teoksessa.

Yhteenvetona: Pidin siis teosta ja sen aihetta tärkeänä. Lasten, äitien ja koko perheen kohtalo tietysti järkyttää ja liikuttaa, mutta Xinranin tekstistä en jostain syystä pitänyt. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!