torstai 12. maaliskuuta 2015

Sammakkoprinsessa – Anna Hallava

HAASTE 3: Vuonna 2015 julkaistu kirja

Nimi: Sammokkoprinsessa
Tekijä: Hallava Anna
Julkaistu: WSOY 2015
Sivuja 270
Luokka: Nuoret / fantasia 84.2 HAL
Luettu: 02/2015
Mistä: Kirjastosta lainattu.

Ofelia on juuri täyttämässä neljätoista ja hänen ajatusmaailmassaan tärkeimmällä sijalla on päästä suutelemaan, mieluiten tietysti kielareita jonkun hottiksen, kuten vaikkapa Jetron kanssa. Kun neljätoistavuotispäivä sitten koittaa muuttuu Ofelian maailman täysin. Ei riitä, että synttärit saavat Ofelian korvat kirjaimellisesti kuumottamaan, selviää että tyttö saa unohtaa kuumat kielisuudelmat tai edes niiden harjoittelun jonkun pojan kanssa. Kummitädin ”lahjan” ansiosta maailmassa olisi vain yksi poika jota Ofelia voisi suudella. Tai suudella siten, ettei poika muuttuisi sammakoksi. 

Ajatuksia: Tämä tarina on ihanan raikas tuulahdus. Pidin ihan valtavasti Hallavan tavasta kertoa tarinaa.  Ofelia on hyvin naiivi, epävarma ja lapsellinen, mutta näen hänessä loistavaa kasvupotentiaalia. Ofelia on puoliksi keiju, mutta omaa ihan tyypilliset teinien ongelmat (pojat, itsetunto, vanhemmat ja opettajat jotka ”niin eivät ole kartalla”). Tarinassa on jotain tuttua ja samalla jotain uutta. Keijumaailman paikkojen ja asioiden nimistä tuli jotenkin mieleen Rowlingin luoman taikamaailman tyyli (kaupat: Lumokirja, Hurmasiemen, Tahmapulla, juorulehti Hölpötin jne.). Mutta tämä ei häirinnyt vähäänkään, vaan kävisin oikein mielelläni vierailulla Hallavan luomassa keijumaailmassa. 

Kokonaisuutena tämä on ihastuttava hyvänmielen tarina. Vaikka en olekaan kirjan kohderyhmää, jään odottamaan innolla seuraavia osia, ja hetkiä jolloin voin upota tämän nuoren naisen maailmaan. Ihastuin tarinaan yksinkertaisesti siitä syystä, että se sai minut hyvälle tuulelle ja hymyilemään. Ihana hattarahetki aikuisellekin naiselle. Kerrassaan loistava esikoisteos josta vilpittömät onnittelut ja kiitokset Annalle. 

Minulle  pieneksi ja yllättäväksi ongelmaksi muodostui tuo Ofelian hottispojan nimi, Jetro. Ainoa Jetro minkä tiedän, on TV:stä tuttu kiinteistövälittäjä, ja minulla oli oikeasti hankaluuksia kun tämän kiinteistövälittäjä Jetron  oloiset kasvot tunkeutuivat minun mielikuvitusmaailmaan. Ne eivät vaan sopineet tähän tarinaan eikä rooliin. Tästä en voi tietenkään syyttää kuin omaa ylivilkasta mielikuvitusta, mutta nimivalinnoilla voi näemmä olla yllättävää merkitystä. 

Sammakkoprinsessan omat sivut löytyvät täältä. Sivuilta löytyy tarkempia tietoja myös kirjan henkilöistä. Annan omaan blogiin pääset tästä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!