tiistai 24. maaliskuuta 2015

Rakkautta, rukouksia ja rauhoittavia – Kristiina Hanhirova

Haaste 23: Muistelma tai elämänkertateos

Nimi: Rakkautta, rukouksia ja rauhoittavia
Tekijä Hanhirova Kristina
Julkaisu  WSOY 2014
Sivuja 221
Luokka: 59.534 HAN
Luettu: 03/2015
Mistä: OMA, pokkari

”Kirjoitan tämän kirjan uhmaten sitä tosiasiaa, että huumori ja hematologia eivät sovi yhteen. Luulen, että pätee muihinkin syöpätauteihin.”

Tarina: Timo saa joulun alla nimen epämääräiselle sairaudelleen, kyseessä on akuutti myelooinen leukemia (AML). Siitä alkaa taistelu aikaa ja tilastoja vastaan. 

Rakkautta, rukouksia ja rauhoittavia on huumorilla höystetty kertomus Timon, Kristiinan ja läheisten elämästä vakavan  sairauden keskellä. 

”Oli turvaton olo, kun lähellä ei ollut yhtään hematologia ja hoidosta päättäisi kirurgi. Kyllähän kirurgit tiedetään: vaikka juttelisit niiden kanssa veneilystä, on koko ajan oltava varuillaan, etteivät ne ihan tavan vuoksi nappaa jotain sisäelintä tai amputoi raajaa. Veitsi taskussa kulkevat. ”

Ajatuksia: Hanhirovan huumori on osuvaa ja vaikka aihepiiri onkin vakava, lennokas teksti saa myös  hymyilemään. Toivottomuudessakin on toivoa, kaiken kamalan keskeltä löytyy pieniä hyviä hetkiä.  Tässä kirjassa on paljon hyvää, mutta myönnän, että olisin toivonut kuulevani vähän enemmän Timon ääntä.  Olen itse kyllä Hanhirovan kanssa samaa mieltä, että huumoria saa lasketella (asianosaiset) vakavastakin aiheesta, ja se voi olla jopa iso osa selviytymistä. Toki samalla huumorilla voi loukata läheisiä tahtomattaan kovastikin.  Huumori voi olla aitoa, tai sillä voidaan yrittää peittää pelkoja. Eli aika moniulotteisesta asiasta kyse. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!