lauantai 17. lokakuuta 2015

Täällä Pohjantähden alla, osa 1 – Väinö Linna

Nimi: Täällä Pohjantähden alla, osa 1
Tekijä Linna Väinö
Julkaistu WSOY 1959  (minun kappaleeni 13. painos vuodelta 1961)
Sivuja 460
Luokka: 84.2 LIN
Luettu: 09/2015

Alussa olivat suo, kuokka -  ja Jussi

Tämä tarina on monille tuttu, ainakin tuon kirjan ensimmäisen lauseen osalta. Minä olen nähnyt tarinan elokuvana ja taitaa joku teatteriversiokin katsottuna. Mutta kirjan olen aiemmin sujuvasti sivuuttanut.

Tarinan alussa pääosassa on Jussi. Mies jolla on sisua vaikka muille jakaa. Jussi on vakava ja hieman synkkämielinen mies joka pitää tarkasti huolta vähistä varoistaan. Silti miehellä on kunnianhimoa sekä sen ripaus ahneutta, että hän halua omistaa ja rakentaa vähän komeamman torpan kuin muilla oli. Helppoa ei elämä ollut kenellekään ja varpaillaan saivat olla myös pappilan torpparina toimiva Jussi perheineen. Ei ollut hyvä, jos torpparilla meni liian hyvin, saati sitten iso ja komea torppa,  se synnytti kateutta. Töitä oli tehtävä ja vähästään annettava. Yhteiskunnallinen asemansa tuli tietää ja siinä pysyä. Samalla sosialismi nosti päätään ja muutoksen tuulet alkoivat puhaltamaan.  Jossain vaiheessa tarinan pääosaan nousee Koskelan Akseli, ikääntyneen Jussi-isän jäädessä enemmän taka-alalle.

Tästä tarinasta on itse asiassa yllättävän vaikea kirjoittaa. Tarinassa on paljonkin mielenkiintoisia henkilöhahmoja ja historiallisesti tämän on todellakin kiinnostava. Silti minun on pakko tunnustaa, että muutamissa paikoin meinasi otteeni tarinasta herpaantua. Välillä oli hetkiä, jolloin lukeminen oli vähän väkisin puurtamista. Kokonaisuutena tämä on toki mielenkiintoinen kuvaus meidän historiamme eri vaiheista. Olen vilpittömästi sitä mieltä, että kaikkien kannattaa lukea tämä jossain vaiheessa elämäänsä. Ymmärrän hyvin, ettei tämä nappaa välttämättä nuorison suosikkilistoille, mutta kun ikää tulee enemmän, kannattaa tutustua oman maansa historian vaiheisiin. Vaikka tarina itsessään on fiktiota on aikalaiskuvaus varmasti aika kohdillaan,  

1 kommentti:

  1. Minä tykkään tästä kovasti. Luin tämän joskus lukiossa ja siitä oli apua yo-kirjoituksiin lukiessa :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!