perjantai 22. tammikuuta 2021

2/2021: Pihka - Ana Riel


Kuunneltu: 3.1.-7.1.2021
Äänikirja: lukija Anni Kajos

Julkaistu: 2017, alkup. teos v. 2015
Luokka: 84.2 jännitys
Kesto: 7 h 35 min
Mistä: Storytel

"Valkoisessa huoneessa oli pimeää kun isäni tappoi isoäidin. Minä olin siellä. Myös Carl oli siellä, mutta häntä he eivät koskaan huomanneet. Oli jouluaattoaamu ja satoi pikkuisen lunta, mutta kunnon valkeaa joulua ei tuona vuonna tullut.

Näin alkaa tarina Livistä, joka kasvaa pienellä saarella isänsä ja äitinsä kanssa. Elämä on rauhallista ja rakkauden täyttämää. Kaikki on Livistä normaalia, vaikka äiti on niin lihava, ettei pääse pois makuuhuoneesta, isä täyttää kotitaloa romulla ja ilmoittaa elävän tyttärensä kuolleeksi. Arkeen kuuluu sekin, että isä murhaa äitinsä ja se, ettei Liv saa puhua kenenkään kanssa ja joutuu piileskelemään vanhassa kontissa. Hetkeäkään hän ei epäile, etteikö isä rakastaisi häntä. Mutta mitä tapahtuu hyvälle ihmiselle, jota kohtaa menetys toisensa jälkeen, kunnes hän ei enää kestä edes ajatusta uusista menetyksistä? 

Pihka on kaunis kertomus rakkaudesta, uskollisuudesta ja huolehtimisesta. Samaan aikaan se on hyytävä tarina menettämisen ja luopumisen pelosta, vainoharhoista sekä vahingossa syntyvästä pahuudesta."

Ajatuksia: Tämä tarina saa melkein sanattomaksi ja paikoin kyyneleet vierimään. Tässä on jotain todella kaunista ja samaan aikaan todella kauhistuttavan pelottavaa, järkyttävää, ahdistavaa ja surullista. Ensimmäinen mieleen tuleva ajatus kokonaisuudesta on HÄTKÄHDYTTÄVÄ. En tiedä minkälainen kokemuksesta olisi tullut, jos olisin lukenut tämän, mutta ainakin kuunneltuna olin hyvin vaikuttunut. Tämä jätti jäljen, joka pysyy mielessä pitkään, enkä muista koska tarina olisi viimeksi uponnut tällä tavalla näin syvälle. 

Herkille lukijoille en pysty suosittelemaan, koska tämä on rankka tarina.

2 kommenttia:

  1. Hurja kirja. Paikoin koskettava, paikoin pelottavan outo, mutta älyttömän koukuttava.

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!