maanantai 18. toukokuuta 2015

Maresi: Punaisen luostarin kronikoita – Maria Turtschaninoff

Nimi: Maresi: Punaisen luostarin kronikoita
Tekijä Turtschaninoff Maria
Julkaistu Tammi 2014
Sivuja 212
Luokka: Nuoret/fantasia 84.2 TUR
Luettu: 05/2015
Mistä: Lainattu kirjastosta

”Alkusisaret lähtivät pakoon maasta, jossa paha mies oli ottanut käsiinsä kaiken vallan ja voiman ja kohteli kansaansa erittäin huonosti. Kenelläkään muulla kuin miehellä ei ollut lupa tietää mitään. Alkusisaret eivät halunneet olla hänen orjiaan, joten he varastivat hänen tietonsa ja purjehtivat tänne Naondel -nimisellä laivalla."

Punainen luostari tarjoaa naisille ja tytöille turvaa, rauhaa ja opetusta. Miehiltä on saarelle pääsy kielletty. Saari antaa asukkailleen paljon, mutta elämään kuuluvat myös lukuisat tehtävät ja velvollisuudet. Osa luostarissa asuvista naisista koulutetaan ja lähetetään takaisin maailmalle suorittamaan tehtäväänsä ja osa jää asumaan pysyvästi saarelle.
Kirjan päähenkilö Maresi on nuori tiedonhaluinen tyttö. Äärettömän köyhistä oloista tulleelle Maresille saari on tarjonnut mahdollisuuden turvalliseen elämään ja opiskeluun.

Saarelle saapuu Maresia muutaman vuoden vanhempi Jai. Uusi tulokas on kovin arka, ja häntä kiusaa jatkuvat painajaiset. Maresi ja Jai ystävystyvät ja vähitellen selviää Jain painajaisten syytkin. Jai tulee paikasta, missä naiselle ei annettu mitään arvoa ja tyttö on joutunut kokemaan ja näkemään ihan liikaa.  Jai pelkää isänsä kostoa ja pian pelko osoittautuukin aiheelliseksi. Luostariyhteisön voimat laitetaan todelliselle koetukselle.

Ajatuksia: Alkuun pitää sanoa, että tänään on kovin huono kirjoituspäivä, mutta yritän saada jotain aikaiseksi. Käynnistyin tälle tarinalle vähän hitaasti, mutta pikkuhiljaa pääsin mukaan. Jäi tunne, että tämä tarina ei ole minua varten, mutta toisaalta ymmärrän minkä takia sitä on kiitelty. Tämä tuntui jonkin isomman tarinan alustukselta ja saattaisin jopa seurata tarinan jatkoa, nyt kun taustat ja lähtökohdat ovat tulleet tutuiksi. Ihan nuorille lukijoille en tätä suosittele, tarinassa on paikoin kohtia, jotka eivät mielestäni sovi alakoululaisen ikäiselle lukijalle. Epäilen ettei yläkoululaisellekaan avaudu tarina samalla tapaan kuin aikuiselle.  Ihan lukemisen arvoinen tarina, vaikken sitä ihan omakseni kokenutkaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!