lauantai 13. marraskuuta 2021

29/2019: Matkalla kotiin - Julie Kibler

 

MATKALLA KOTIIN – JULIE KIBLER

Julkaistu: 2013 / Gummerus
Luokka: 84.2
Sivuja: 504
Luettu: 16.3.2019-18.3.2019
Mistä: Kirjastosta lainattua
Miksi: Sattumalöydös palautushyllystä


Kentucky 1939:
16-vuotias Isabelle McAllisterin kotiseutu on varsin ahdasmielistä ja raja tummaihoisten ja valkoisten välillä on suuri. Tummaihoisten työläisten tulee olla poissa alueelta auringonlaskun jälkeen. Ylipäätänsä he pääsevät alueelle vain palvellakseen valkoisia varakkaita perheitä. Isabellan on kuitenkin kasvattanut heidän kodinhoitajansa ja hänen lapsistaan on tullut Isabellelle tärkeitä, vaikka etenkin Isabellen äiti tekee selväksi luokkaerot. Sitten Isabelle rakastuu, ja aivan väärään henkilöön. Kumpikaan ei ole enää turvassa, mutta molemmat ovat valmiita maksamaan rakkaudestaan kovan hinnan.

Nykyaika:
Isabelle on iäkäs vanhus, joka mutkien jälkeen on tottunut luottokampaajaansa. Isabellea ei haittaa, että Dorrie on mustaihoinen, hoitaahan hän hommansa hienosti. Eräänä päivänä Isabelle ehdottaa Dorrielle matkaa, jolle hän tarvitsee saattajan. Kaksikko lähtee pitkälle automatkalle ja Dorrie saa kuulla erikoisen tarinan rakkaudesta ja elämästä. Samalla Dorrie kipuilee oman elämänsä kanssa.

Ajatuksia: Pidin tästä, vaikka myönnän, että menneisyydestä kertova tarina vei mukanaan enemmän. Rasismi on käsittämätön ilmiö, ja aina vaan ihmetyttää miten tuollainen erottelu on mahdollista ja valitettavasti iso osa vielä tätäkin päivää. En ymmärrä, enkä hyväksy. Olen monesti miettinyt, että miten tuollainen kierre voi olla niin vahva, etenkin, kun ennen nimenomaan värilliset kasvattivat ns. rikkaiden lapset ja monet näkivät heitä enemmän kuin omia vanhempiaan, miksi näistäkin lapsista tuli kasvettuaan vanhempiensa kuvia?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!