maanantai 1. marraskuuta 2021

76/2018: Piiat - Kathryn Stockett


 PIIAT -  KATHRYN STOCKETT

Luettu:18.-24.8.2021

Julkaistu: 2010 WSOY
Luokka: 84.2
Sivuja: 462
Luettu: 08/2018 
Mistä: Kirjastosta lainattua
Miksi: Sattumalöydös


1960-luvun Missippi. Mustat ja valkoiset elävät rinnakkain, mutta hyvin erilaista elämää. Mustat naiset työskentelevät pääosin valkoisille rouville. Elämää säätelee tarkat ohjeet ja lait, etenkin mustaa väestöä. 
Skeeter on nuori parikymppinen valkoinen nainen, joka ei halua noudattaa perinteitä. Hän ryhtyy kokoamaan kirjaa mustien kotiapulaisten elämästä valkoisen vallan alla, heidän kokemanaan. Hankkeesta ei tule helppota ja se voi olla jopa vaarallinen. Kotiapulaiset pelkäävät työpaikkojensa ja henkensä puolesta ja valkoiset työnantajat eivät halua nähdä totuutta elämästään.. 

Ajatuksia: Ehdottomasti mielenkiintoinen kirja ja aihe. Tuntuu jotenkin käsittämättömältä, että noista ajoista on noinkin vähän aikaa. En mitenkään pysty käsittämään noita säännöksiä ja lakeja, joita tuohon aikaan on ollut. Ihminen on ihminen riippumatta ihon väristä tai rodusta. Mielestäni ihmisen arvo tulee jostain aivan muusta, kuin siitä miltä hänen ihonvärinsä näyttää. Toisaalta on hyvä muistutus, että kaikki eivät ajattele näin, ja nämä asiat ovat lähihistoriaa, ja vieläkin hyvin paljon ihmisiä arvotetaan valitettavasti ihonvärin perusteella, ja se on asia jonka täytyy muuttua. 

Kirjasta on tehty myös elokuva.

2 kommenttia:

  1. Tämä oli mielestäni todella hyvä kirja. Katsoin ensin elokuvan ja luin sitten kirjan. Molemmat hyviä.

    VastaaPoista
  2. Aivan mahtava kirja, jonka olen lukenut jo pari kertaa ja katsonut elokuvankin pari kertaa. Sekin oli loistava.

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!