perjantai 25. helmikuuta 2022

4/2022: Suomen ainoa sarjamurhaaja: Juhani Adaminpojan rikos ja rangaistus - Teemu Keskisarja


Kunneltu: 7.-9.1.2022
Lukija:     Jarkko Pajunen
Aika:         8 t 18 min

Julkaistu:     2008, Storytel äänikirjana 2021
Luokka:  Tietokirjallisuus

2022 Helmet-lukuhaaste 14: Kirja kertoo historiallisesta tapahtumasta

Kirjaus kuvaus:

Heinolan pitäjän kirkonmäellä tungeksi kansaa pakkasaamuna vuonna 1853. Ensimmäistä kertaa miespolveen Suomessa oli pystytetty mestauslava. Vaaleatukkainen 26-vuotias mies ojensi kaulaansa pölkylle, ja pyöveli kohotti kirveensä. Mies oli lukutaidoton renki Juhani Adaminpoika, joka oli murhannut 12 ihmistä - enemmän kuin kukaan aiempi tai myöhäisempi suomalainen rikollinen.

Suomen ainoa sarjamurhaaja kertoo kerjäläispojasta, josta varttui irtolainen ja varas. Juhani päätyi päähänpistosta vankikarkuriksi ja jatkoi uraansa ryöstömurhaamalla keski-ikäisen pariskunnan muutaman kolikon takia - ja sitten neljä lähisukulaistaan. Juhani Adaminpoika eli 1800-luvun Suomessa, missä rikollisuus versoi yhteiskunnallisesta epätasa-arvosta. Rutiköyhissä mökeissä Juhania syötettiin ja juotettiin kuin sankaria, mutta virkavalta ja vauraat maalaiset toimivat tarmokkaasti. Juhani jäi kiinni, koska harvaanastutussa maassa häneltä puuttui modernien sarjamurhaajien luontevin turva: suurkaupunkien ihmisvilinä. Yleisön pettymykseksi pyöveli pysäytti kirveensä tuuman päähän Juhanin kaulasta, koska keisari Nikolai I perui teloituksen viime hetkellä. Mestaustuomio muuttui elinkautiseksi Viaporin linnoituksen metrin levyisessä kolossa, johon Juhani ”muurattiin elävältä”.


AJATUKSIA: Alun perin tartuin tähän tietokirjaan ihan sen takia, että olin törmännyt Kerpeikkariin geokätköharrastuksen parissa ihan tässä kotikulmilla. Kerpeikkarin tarina on kyllä mielenkiintoinen, mutta mielestäni Keskisarjan teos laajenee hieman sivuraiteille itse päähenkilöstä, joka oli tavallaan harmi. Historia on kuitenkin mielenkiintoinen, vaikkakin olisin halunnut tietää enemmän päähenkilöstä. 
Hurjalta tuntuu myös tuo Kerpeikkarin lopullinen rangaistus: pienessä kopissa kahleissa ihmisten pällisteltävissä. Eli jos joku pitää mestausta julmana, niin mielestäni tuo rangaistus johon Juhani Adamin poika päätyi, oli julmempi. Silkkaa kidutusta, jota julma murhamies kesti puolitoista vuotta. Kukaan ei varmasti päässyt sanomaan, että Kerpeikkari olisi päässyt helpolla, vaikka pää ei pölkylle lopulta jäänytkään. 2 kommenttia:

  1. Kuulostaapa kiinnostavalta teokselta. Katsoin telkkarista dokumentin tästä sarjamurhaajasta. Hyvin tehty dokumentti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, teos käsittelee tätä kyseistä tapausta laajemmin kotimaamme rikoshistoriaa. Kokonaisuus oli mielenkiintoinen, vaikka olisikin halunnut ehkä enemmän keskittyä päähenkilöön ja hänen läpipiiriinsä.

      Poista

Kiitos kommentista!