tiistai 11. toukokuuta 2021

40/2021: Rottien pyhimys - Anneli Kanto


Kuunneltu:   24.-29.4.2021
Lukija:          Erja Manto
Kesto:           12 h 06 min

Julkaistu:     Gummerus 2021 
Luokka: 84.2 
Mistä: Storytel äänikirja
2021 Helmet-lukuhaaste 20: Kirjassa on ammatti jota ei enää ole tai joka on harvinainen

ESITTELY
Vereväkielinen romaani Hattulan Pyhän Ristin kirkon maalaamisesta 1500-luvulla

Keitä olivat maalarit, jotka koristivat Suomen keskiaikaisia kirkkoja pyhimysten ja Raamatun kertomusten kuvin? Miten he maalasivat, mitä he tavoittelivat, mitä ajattelivat?

Hattulan kirkon maalaaminen on valtava urakka. Jotta työ valmistuisi ajoissa, maalareiden on pakko pestata ryhmäänsä omituisena pidetty tyttö, Pelliina, koska hän osaa piirtää. Kirkko, työtoveruus ja kesä mullistavat kaikkien elämän.

Hersyväjuoninen tarina perustuu sekä tunnettuun että kuviteltuun historiaan ja kuvaa kiehtovasti keskiaikaisen kirkon maalaamista sekä kyläyhteisön silmäätekeviä ja rahvasta.

Ajatuksia: Tämä tarina jotenkin lumosi minut täysin ja vei mukanaan. Oli äärettömän mielenkiintoista siirtyä 1500-luvun maisemiin, tapoihin ja seurata harvinaisemman ammatin harjoittajien työskentelyä. Pelliina oli kaikessa erikoisuudessaan loistava ja juuri se henkilö, joka teki tarinasta erityisen. Tarinassa oli romantiikkaa, jännitystä ja tietysti hienoa ajankuvaa. Iso osa omaan kokemukseeni, oli myös äärettömän loistava lukija Erja Manto. Ihan korvakarkkia 💓.

Tuli myös pakottava tarve päästä ihailemaan Hattulan kirkon seinämaalauksia, ja kesällä pääsen toteuttamaan tuon.  Toki valmiiksi tutkin netistä kaikkea paikkaan ja aiheeseen liittyvää. Etukäteen vähän pelkäsin, että en tämän tyyppistä tarinaa välttämättä jaksa, mutta onneksi epäilykseni osoittautuivat vääriksi. 

Suosittelen, oman kokemukseni mukaan ainakin äänikirjana tämä toimii loistavasti. Älä säikähdä tarinan aihetta, tulet yllättymään mitä kokonaisuus pitää sisällään.

Kuinka moni muu meinaa lähteä kesällä Hattulaan kirkon seiniä ihailemaan? Tai onko moni jo käynytkin? Olisi kiva kuulla kokemuksia. Itse harrastan myös geokätköilyä, joten toivottavasti lähistölle on piilotettu etsittävää. 


1 kommentti:

  1. Tämä on lukulistalla. Kirjaston varauslistalla oli ruuhkaa, joten kirja on tosi suosittu. Minusta kirjan aihepiiri kuulostaa kivalta. Historia on tietysti plussaa.

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!