perjantai 23. huhtikuuta 2021

10/2021: Kun taivas repeää - Kirsti Manninen ja Markku Onttonen


 Luettu: 12.-20.2.2021
Julkaistu:   julkaistu v. 1998
Luokka: 84.2 sotaromaani
Sivuja: 352
Mistä: kirjastosta lainattua
Miksi:  Tv-sarja hyvin mielessä ja vähän aikaan sitten katsottu
 
2021 Helmet-lukuhaaste 5: Kirja liittyy tv-sarjaan tai elokuvaan

Itsenäisyyden juhlavuoden kiitetty ja katsottu lottasarja nyt myös koskettavana sota- ja rakkausromaanina. Nuoren lotta Ainon ja hänen kohtalotovereittensa tarina kodin suojasta Kannaksen tulimyrskyyn. Sodan ja kenttäsairaalan arki, nuorten lottien sankaruus ja unelmat asiantuntevasti ja myötäeläen kuvattuna.

Syksyllä 1943 lääkintäkurssilta valmistunut Aino lähtee ystävättärensä vanavedessä kenttäsairaalan lääkintälotaksi Karjalan kannakselle Rautuun. Kenttäsairaala 27 on oma pienoismaailmansa, jossa taistelu kuolemaa vastaan ja alituinen hengenvaara takovat lotat, lääkärit, sairaanhoitajat, potilaat ja sotilaat elinikäisin sitein yhteen. Sodan viimeinen vuosi – ilmahyökkäykset, desantit, haavoittuminen ja henkeäsalpaava pakoretki vihollisen selustasta omien puolelle – kasvattavat arasta koulutytöstä naisen, joka on valmis valitsemaan oman tiensä. Vasta voimiensa äärirajoilla Aino löytää itsensä ja vahvuutensa naisena ja lottana.
(takakansiteksti)
Nuori helsinkiläinen ylioppilastyttö Aino Mäkelä hankkii heti lääkintälottakurssin jälkeen syksyllä 1943 komennuksen etulinjan kenttäsairaalaan Kannakselle. Teos kuvaa vuoden ajan Ainon kasvua vastuuntuntoiseksi aikuiseksi naiseksi poikkeusoloissa.

Raudun kenttäsairaalassa nuori lotta kohtaa sodan julmuuden, mutta myös kaiken mullistavan rakkauden. Viipurilainen kaukopartiomies Lauri Salmi johtaa omaa sissiryhmäänsä, mutta naisen edessä sissikin pelkää.

Haastatteluja, yksityisiä kirjekokoelmia, päiväkirjoja, muistelmateoksia, romaaneja ja dokumenttikokoelmia lähteinään käyttänyt fiktiivinen teos on myötäelävä ja vaikuttava kuvaus kenttäsairaalan vaikeista olosuhteista sekä kaukopartiomiesten retkistä vihollisen selustaan. Näkökulma vaihtelee Ainon ja Laurin välillä. 

Ajatuksia: Tämä on kuin sarjan käsikirjoitus, eli hyvin pitkälle sama. Itse pidin tuosta sarjasta ihan valtavasti ja onnistuin sen löytämään ystävän vinkistä kirjastosta. Ehkä kirjan lukeminen heti perään ei ollut järkevää, mutta näin kuitekin tein. Tämä tarina pysyy sydämessä ykkösenä tv-sarjana, mutta se ei tarkoita, että kirja olisi huono, tässä tapauksessa tv-sarja oli vain hyvä ja näyttelijävalinnat onnistuneet. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!