lauantai 24. huhtikuuta 2021

11/2021: Paikka hyvässä perheessä - Steen Helena


Kuunneltu:    20.-22.2.2021
Lukija:          Anni Tani
Kesto:           9 h 36 min
Julkaistu:     2021 / Minerva Kustannus Oy

Luokka: 84.2 historiallinen romaani
Mistä: Storytel äänikirja
2021 Helmet-lukuhaaste 1: Kirjassa kirjoitetaan päiväkirjaa

"Piian osa ei 1930-luvun Englannissa ollut helppo - varsinkaan suomalaistytölle

Helena Steenin esikoisromaani avaa elävästi lukijan eteen 1930-luvun Englannin tapoineen ja vaatteineen, autoineen ja aatteineen.
Anni on lapsellinen ja hemmoteltu varakkaan karjalaisperheen tytӓr, joka lӓhetetӓӓn 1933 ulkomaille piikomaan lähisuvun mielestä sopimattoman käytöksen takia.
Laivalla matkalla Englantiin Anni tapaa Martin, suomalaisen liikemiehen, johon hӓn rakastuu. He joutuvat laivamatkan jӓlkeen erilleen, ja Anni aloittaa kovan tyӧn isӓntӓperheessӓ Devonissa. Isӓntӓperheen herran ja rouvan avioliitto rakoilee, ja herra alkaa pian kiinnostua Annista.
Vauhdikas Anni ystävystyy naapuriperheen palvelijan kanssa ja törmää luokkayhteiskunnan rajoihin ja kulttuurieroihin. Kouluja käyneen nuoren suomalaisnaisen ei ole helppoa alistua vanhakantaiseen palvelijan rooliin, etenkään kun maailma ympärillä muuttuu kovaa vauhtia.
Vanha Downton Abbeysta tuttu Englanti luokkajakoineen, herrasvӓkineen ja palvelijoineen on yhä voimissaan, mutta muutoksen tuuli puhaltaa - niin palvelijoiden keittiöissä kuin herrasväen salongeissa.


Helena Steen on Englannissa asuva suomalainen filosofian maisteri ja perheenäiti. Hän on alun perin kotoisin Lahdesta, mutta suvun juuret ulottuvat Kannaksen Karjalaan. Steen remontoi 1930-luvun taloa Devonissa perheensä kanssa, rakastaa kirjoja ja vanhoja esineitä ja nauttii aikamatkailusta menneisyyteen sekä retkistä Devonin upeaan luontoon. Paikka hyvässä perheessä on hänen esikoisromaaninsa."
Yllä  oleva kuvaus löytyy Minerva Kustannus Oy:n sivuilta täältä

Ajatuksia: Virkistävän erilainen tarina ja oikein hyvä esikoisteos. Päähenkilö on tomera nuori nainen joka uskaltaa tarvittaessa myös puolustaa itseään. Pidin päähenkilön persoonasta kovasti.

Hetki meni tottua lukijan tyyiin kertoa tarinaa, mutta kun totuin, niin pidin, kävi päähenkilön persoonaan. 

Odotan suurella mielenkiinnolla kirjailijan jatkotuotantoa, ja varmasti tartun tarinoihin.

2 kommenttia:

  1. Minäkin viihdyin tämän Steenin kirjan seurassa. Jatko-osaa odotellen.

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!